Iedereen zijn eigen waarheid? Kan dat?

Wat doen we als broeders en zusters ontdekken dat we verschillende meningen en interpretaties van de Schrift hebben? Is tolerantie een uiting van genade? Kunnen we iets zeker weten? Maakt het uit of we iets waar vinden? Vandaag de dag vinden we iemand die zegt dat hij iets zeker weet, al gauw ‘arrogant’. En als iemand blijft zoeken en twijfelen, zeggen we dat hij ‘nederig’ is. De kunst nu is te blijven praten zonder conclusies te trekken. Een conclusie komt te dicht bij dat moeilijke woord ‘waarheid’. Is waarheid een persoon? Wat bedoelen ze ermee? Een kerneigenschap van waarheid is dat het verdeelt. Altijd. Je bent het ergens mee eens of oneens, voor of tegen. Pilatus vroeg Jezus “Wat is waarheid?” (Jh 18:38). Goede vraag. Belangrijke vraag. Wat zegt Gods Woord erover?